Sunday, March 17, 2019

Rendang Tok Traditional Perak


Alhamdulilah sempat juga siapkan tempahan 3 kg rendang tok dan 2 biji kek oren pagi ni.....rendang tu plannya nak masak malam tapi terpaksa masak pagi sbb daging yang dibeli dipotong terlalu nipis.....memandangkan rendang ni dimasak paling kurang 3 - 4 jam kalau terlalu nipis potongan dagingnya akan hancur....lagipun saya guna daging topside....

Hubby offer pegi merket seawal jam 4 pagi....jadi sempat la saya masak sebelum custeme datang pick up jam 10 pagi.... Fuhhhhh.....lega.... Kek pun sepatutnya bake sambil buat rendang malam tadi tapi postponed ke subuh sbb dah stress kejap daging potong tak ikut spec..

Untuk tempahan sekilo saya jual RM75, tapi cukup 3 kg baru saya start merendang......kalau sekit sangat nak spen 3 -4  jam tak berbaloi.


Rendang Tok (Perak)

Bahan

1 kg daging lembu (batang
 pinang/ros/harimau menangis)

Rempah kisar

50g jintan putih
50g ketumbar
40g jintan manis

*Sangai dan kisar halus*

Bahan kisar

150g bawang merah
100g lengkuas
30g halia
30g kunyit hidup
40g bawang putih
40g cili kering (buang biji dan rebus/rendam hingga lembut) -. Boleh tambah ikut citarasa, boleh juga gunakan cili padi jika ingin lebih pedas
3 batang serai

*Kisar hingga halus*

100ml minyak masak
5cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
5 pelaga
1 liter santan pekat
Garam dan gula kabung/melaka/nisan secukup rasa
250g kerisik
200g isi kelapa dihiris
2 helai daun kunyit - koyak2kan ajer
(Saya letak sedikit kicap manis untuk gelapkan sedikit warna masakan - optional)
Air secukupnya

Cara2nya

Panaskan minyak. Tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih hingga naik bau.
Masukkan rempah yg dikisar. Tumis lagi hingga naik bau. Kemudia masukkan bahan kisar lain, bawang dll. 

Tumis hingga pecah minyak.
Masukkan daging yang telah dipotong kiub besar (dalam dua tiga inci tebal). Kacau sebati. Biarkan hingga air daging keluar. Masukkan pula santan. Masak hingga daging empuk.
Tambah air jika perlu.

Perisakan dengan garam dan gula kabung/nisan secukup rasa. (Saya letak sedikit kicap manis). Tambahkan kerisik dan daun kunyit.Kacau selalu supaya rendang tak hangit terutamanya bila rendang mula memekat.

Masak hingga rendang pecah minyak....

(Tempoh masakan biasanya 3 - 4 jam)



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...