ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, October 31, 2017
Ayam Tumis Cili Masak
Ni menu subuh kitab....kalau hari bekerja menu tengahari saya kebanyakannya 2 in 1. Lauk dan sayuran dalam satu hidangan jer.
Subuh aritu tengok kat freezer stok dada ayam banyak dan cili masak pun banyak stoknya jadi saya masak tumis jer dada ayam yang dipotong nipis. Menu campak2 jer kata orang......masak ikut suka.
Ayam tumis cili masak
5 keping dada ayam - hiris nipis
1 biji bawang besar - hiris
8 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia
1 sk serbuk kunyit
10 biji cili masak - kisar kasar
2 kepimg asam gelugur
Sayuran pilihan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Tumis bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan ayam, serbuk kunyit dan goreng hingga sedikit garing. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan asam keping. Tumis seketika. Masukkan sayuran. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga sayur empuk. Tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment