ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, October 26, 2017
Ikan Kukus Asam Limau
Bila idea dan mood memasak dah kelaut....ikan kukus jer jadi pilihan....bukan saja sedap tapi sihat la jugak...takde minyak2.
Ikan Kukus Asam Limau
2 ekor ikan saiz sederhana
10-20 biji cili padi dihiris
3 inci halia (hiris lidi)
5 sb Sos tiram
10 biji perahan limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
4 batang serai dihiris
Hirisan daun ketumbar (optional)
Sayuran pilihan - karot, brokoli, kobis bunga, cendawan, tomato jika suka
Kelarkan ikan dan lumurkan dengan halia. Masukkan ikan ke dalam loyang. Taburkan serai dan cili padi.
Dalam mangkuk, satukan sos tiram, perahan limau, garam dan gula. Gaul rata. Siramkan ke atas ikan tadi. Masukkan bunga kobis dan karot. Kukus selama 15 minit.
Masukkan tomato dan brokoli serta cendawan. Kukus lagi selama 5 minit. Angkat, taburkan hirisan daun ketumbar jika ada dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment