Menu minum petang hari minggu......sambil bagi tetamu rasa masakan dari vietnam. Sedapnya....anak2 pun suka.
Pilihan sihat....macam2 rasa dalam satu gigitan. Rasa mint....thai basil....daun ketumbar....pedas...manis...masam.....rangup.....mmemang mabeles. Udang pun fresh dari jeti nelayan perpat. Akhirnya rice paper yang dah dibeli sejak sekian lama digunakan....
Penyediaa rolls ni tak la susah mana.....sayurannya mentah....udang dan suun celur jer.....sosnya pun cuma dibancuh tanoa perlu dimasak. Cabarannya cuma nak menggulung sebab kertas beras tu lembut sangat.....rendam pun tak boleh lama...
Vietnamese rice paper rolls
25 gm suun
Rice paper secukupnya
300gm isi udang yang telah dicelur
Daun pudina secukupnya
Daun ketumbar secukupnya
Thai sweet basil secukupnya (daun selasih)
50 gm kacang tanah yang digoreng tanpa minyak - tumbuk kasar
1 biji lobak merah - parut
1 biji timun jepun - hiris lidi
1 pokok daun salad - hiris
Cara2nya
Rendam suun dalam air panas selama 5 minit atau hingga lembut. Toskan.
Ambil sehelai tuala bersih. Basahkan. Rendam rice paper selama 20 saat atau hingga lembut. Angkat dan letakkan di atas tuala lembab tadi.
Susun 3 ekor udang ditengah2 kertas diikuti dengan bahan2 lain termasuk kacang tanah. Jangan letak terlalu banyak bahan....nanti payah nak gulung.
Lipatkan tepinya kemas2. Susun dalam pinggan dan tutup dengan tuala lembab sementara sos disediakan supaya rolls tak kering.
Untuk nuoc cham dipping sauce (sos nuoc cham)
2 ulas bawamg putih - cincang halus
4 biji cili padi merah - buang biji dan cincang halus
2 sb gula perang
4 sb sos ikan thai
4 sb air perahan limau (limau nipis atau limau kasturi)
2 sb cuka beras atau sebarang jenis cuka
Satukan semua bahan dan lenyek2kan cili dan bawang putih dengan sudu. Tambah sedikit air.
Hidangkan bersama vietnamese rolls.
No comments:
Post a Comment