ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, October 3, 2017
Bubur Jagung Pulut
Kisah ahad lepas. Apa yang terlintas terus jer masak. Rasa macam nak masak jer....nak melawan sakit kepala......
Bubur jagung pulut ZLC
4 tongkol jagung - hiris isinya.
1 cawan pulut (yang dah ditanak atau 1/2 cawan beras pulut)
Air secukupnya
2 keping gula nisan/melaka @ secukup rasa (masak dengan air hingga hancur dan tapis.)
Sedikit garam
Sehelai pandan - carik2 dan simpul
2 liter santan
Rebus daun pandan, jagung hiris dan beras pulut hingga pulut masak. Masukkan gula melaka/nisan dan garam secukup rasa. Kacau sebati. Biarkan didih seketika. Akhir sekali masukkan santan. Masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. Tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment