ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, October 12, 2017
Pasta Cabonara
Dah 3 hari tak buatkan breakfast anak2....bila semlm anak dok kata lapar bila tengok ummi tak masak apa2 rasa kesian pulak....hari ni buatkan cabonara jer....masing2 bawa bekal pasta ke sekolah.
Spaghetti carbonara
500 gm spaghetti
1 sb minyak zaiton
8 keping bacon lembu @ 5 batang sosej - cincang
3 sb minyak zaiton
1 biji bawang besar dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
4 biji telur
1/2 cawan parutan Parmesan cheese
Garam dab serbuk lada hitam secukup rasa
2 sb parsley segar cincang
2 sb parutan Parmesan cheese
1/2 cawan krim masakan
Cara2nya
Rebus spaghetti dengan garam secukup rasa hingga lembut. Toskan dan gaul dengan 1 sb minyak zaiton, ketepikan.
Masukkan 3 sb minyak zaiton ke dalam kuali.
Masukkan bawang dan tumis hingga bawang layu. Masukkan bawang putih dan tumiskan seketika hingga terbit bau. Masukkan udang tadi serta spaghetti yg telah ditos. Gaul sebati, tambah minyak zaiton jika pasta kelihatan kering atau pun melekat antara satu sama lain. Seterusnya masukkan telur yang telah dipukul sebati. Dan kacau rata hingga telur masak. Segera masukkan keju serta krim masakan dan gaul sebati. Perisakan dengan garam dan lada hitam secukupnya. (Keju serta spaghetti mempunyai rasa masin, jadi berhati2 ketika memasukkan garam, jgn berlebihan).
Pindahkan ke dalam mangkuk hidangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment