Minum petang....kek lama yg sedap....bila buat kek ni teringat kisah nak dapatkan resepi ni dari seseorang....dia kata dia pandai buat kek ni dan memang kebabom rasanya mengikut kata dia. Jadi teruja saya nak mencubanya tapi bila saya minta resepi dia pusing kiri kanan...kona sana sini...sampai ke sudah tak dapat resepi dari dia. Tapi Allah pertemukan saya dengan reaepi chef wan dalam buku kecil yg saya beli...hapi beb... Hamba Allah ni gak takmo kongsi resepi semperit susu....resepi yg dia bagi bila dicuba tahap baling kat tong sampah...tapi ilmu Allah tu luas dan sumbernya jika diusahakan ada dimana2. Sekarang ramai yg sudi berkongsi resepi secara FOC, rajin mencari dan mencuba insya Allah jadi. Alhamdulillah.
Kek Nenas Terbalik (Pineapple Up-Side Down Cake)
http://zulfadreamland.blogspot.my
Lapisan Bawah
1/4 cawan mentega
1/2 cawan gula perang
8 Keping gegelang nenas (dalam tin)
6 biji ceri merah/hijau
Lapisan atas
2 cwn tepung tepung gandum
2 sk serbuk penaik
1/2 cawan mentega tanpa garam
1 cawan gula halus
2 biji telur gred A
2 sk esen vanila
1/2 cawan jus nenas (yang dalam tin tadi)
1/2 cawan susu segar
--------------------
Gris acuan kek bulat (81/2 inci) dengan 1/4 cwn mentega dan tabur gula perang di dasarnya.
Aturkan nenas dan letak ceri di bulatan nenas tersebut.
Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
Pukul mentega dan gula hingga gebu.
Masukkan bahan2 berayak, telur, esen dan jus nenas serta susu.
Pukul lagi hingga sebati dan tuang ke atas nenas tadi.
Bakar selama 45 minit pada suhu 175 c.
Tak sempat sejuk saya dah potong sebab ramai yang berulang alik ke dapur menjenguk oven menunggu kek masak....hahaha |
nak try lah masak... mohon halalkan ilmu... Terima kasih
ReplyDelete