ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, October 26, 2017
Lempeng Kelapa dengan Sambal ikan bilis cili padi
Lempeng kelapa aka tepek nyor (namanya kat kampung asal saya di perak) dengan sambal bilis cili padi pilihan menu sarapan harini.
Sambal bilis cili padi
1 mangkuk ikan bilis - basuh dan toskan
2 biji bawang besar - hiris bulat
Garam dan gula secukup rasa
3 keping asam gelugur
1/2 cawan minyak
1 1/2 cawan air
Kisar
20 - 30 biji cili padi hijau ( ikut citarasa)
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
Air secukupnya
Goreng ikan bilis hingga separa garing. Masukkan bahan kisar.
Tumis hingga pecah minyak. Masukkan gula, asam keping dan 1 cawan air.
Biarkan merenih selama 10 minit. Masukkan bawang besar serta perisakan dengan garam secukup rasa. Tambah baki air jika perlu. Biarkan merenih seketika atau hingga bawang layu. Hidangkan bersama lempeng.
Lempeng Kelapa
Bahan2nya
3 cawan tepung
2 cawan - 2 1/4 cawan air
1 1/2 cawan kelapa parut muda
garam secukup rasa
Satukan semua bahan dan kacau rata. Panaskan pan/kuali, letak sedikit minyak. Tuangkan sesenduk adunan dan ratakan. Biarkan garing sedikit dan terbalikkan. Dah masak angkat dan hidangkan bersama sambal bilis atau susu pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment