ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, October 12, 2017
Terung Tumis Berlada
Pilihan menu yang mudah-mudah jer pepagi ni. Tadi buatkan udang kunyit...pastu tumiskan terung dengan lada jer. Siap....dua menu untuk makan tengahari.
Terung Tumis Berlada
2 biji terung potong ikut suka
Sejemput ikan bilis
3 sb cili kering kisar
1 biji bawang besar - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Panaskan lebih kurang 1/4 cawan minyak masak. Masukkan terung dan goreng hingga hampir lembut. Masukkan ikan bilis dan bahan2 hiris. Tumiskan hingga terbit bau. Masukkan cili dan asam gelugur. Tumis hingga pecah minyak. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati dan tutup api. DONE.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment