Monday, October 30, 2017

Biskut Semperit


Aktiviti semalam. Terlebih rajin pulak. Tapi ni biskut shortcut....doh dah buat lama...sebulan lebih dah.....chilled dalam esbok. Semalam aktiviti menclearkan esbok ternampak doh ni keras kekung dalam tu....jadi keluarkan dan kembalikan dia kepada suhu bilik...uli2 sikit dan terap ngan acaun pastu bako....dah siap kukis kita akhirnya.


Biskut samperit/dahlia traditional
@ zulfadreamland.blogspot.my

1 mangkuk tepung gandum
2 mangkuk tepung jagung
1 mangkuk gula ising
1 sb tepung kastard
1 mangkuk mentega
2 biji kuning telur


-------------------
Gaul semua tepung dan gula macam nak buat bread crumb.....sehingga semuanya betul-betul sebati.

Masukkan mentega dan gaul sebati.

Masukkan kuning telur dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.

Guna nozel pecah 12 atau ikut citarasa. Boleh juga pilih nozel nipis panjang macam tart gulung tu.

Tekan doh di atas loyang menggunakan acuan. Hias dengan hirisan ceri. Bakar selama 25 minit suhu 170 celcius kepada saiz dan ketebalan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...