ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, October 30, 2017
PANDAN.COCONUT BUTTERCAKE
Kek mentega pandan bersantan, resepi yang saya jumpa dari beautymeloverecipes.blogspot.my. Rasanya macam pernah sekali mencuba kek pandan yang adunannya letak santan tapi tak begitu menjadi.....hasilnya ala2 bingka jer. Cubaan kali ni macam ok. Terasa lemak2 santannya...dan kalau pandan tu dari daun pandan asli saya rasa aromanya lebih memikat berbanding menggunakan paste. Lain kali boleh buat lagi kek ni menggunakan pandan asli. Semalam tak sempat dah....nak cepat ajer...tuangkan paste pandan yang berbaki setitik dua jer....jadi lah...
Pandan coconut buttercake
Kek mentega pandan bersantan
Bahan2nya
250 gm mentega
200 gm gula castor
7 biji telur gred C
300 gm tepung kek
1 sk baking powder
200 gm santan pekat
1/4 sk garam
3 sb susu segar
1 sk pes pandan
Cara2nya
1. Pukul mentega dan gula hingga gebu dan ringan.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil pukul sebati. Masukman santan, susu dan garam perlahan2 dan gaul rata. Kalau nampak tak sebati masukkan sedikit tepung dan gaul rata. Kemudian masukkan pes pandan. Gaul sebati.
Masukkan tspung kek yang telah diayak dengan baking powder dan tuangkam ke dalam tin 7 @ 8 inci dan bakar pada suhu 170 celcius selama 60 minit atau hingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment