ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, October 27, 2017
Ayam tumis cili masak
Lunck yang sempat disediakan subuh tadi....sambil bako 2 bijik kek oyen mengancam kita tu untuk member opis....sambil sediakan sarapan. Ini la hasilnya....ayam tumis ngan cili masak yang tengah banyak stok kat esbok.
Ayam tumis cili masak
4 keping dada ayam - potong kecil atau hiris nipis
3 ini halia - hiris lidi
6 ulas bawang putih - hiris
1 biji bawang besar - hiris
8 biji cili masak - kisar dengan sedikit air
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
2 keping asam gelugur
1 sk serbuk lada hitam
1 sk serbuk kunyit
sayuran pilihan
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris hiris. Tumis hingga naik bau dan sedikit keperangan. Masukkan ayam. Masak hingga ayam sedikit garing. Setelah itu masukkan cili kisar dan asam keping. Tumis hingga pecah minyak. Perisakan dengan lada hitam, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sayuran pilihan. Masakkan seketika. Sedia dihidang ngan nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment