Monday, October 16, 2017

Apam Pisang Gebu Gebas


Apam Pisang gebu gebas ni air tangan anak yang darjah 4.....suka sangat la bila diberi kepercayaan untuk masak memasak ni. Stok pisang lemak manis yang dah ranum semuanya tu banyak....stok terakhir dari kebun sebab selepas diambil semua pokok yang ada dah dilupuskan untuk beri laluan kepada proses tanam semua bagi menggantikan pokok2 yang dah berpenyakit.

Separuh adunan saya tuangkan coklat rice...bila masak macam comot je kejadiaannya....tapi yang comot tu la habis dulu.

Apam Pisang Gebu

3/ 4 cawan gula perang/putih
1 cawan minyak masak
5 biji telur gred c
2 cawan tepung gandum
1 sk baking soda
1 sk baking powder
Sedikit garam
10 biji pisang lemak manis/emas (atau 5 biji pisang berangan)

Cara Cara Masak Resepi Apam Pisang Simple Sukatan Cawan

1. Masukkan semua bahan. Kisar hingga sebati. Perap adunan selama 30minit..
2. Panaskan air kukusan hingga air mendidih.  Sapu minyak pada acuan.. masukkan adunan 3/4 acuan. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
Selamat Mencuba


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...