ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, August 16, 2017
Menu Iftar 12 Ramadhan : Kari Ikan
Dok menggodek blog darft ternampak la beberapa pending post. Dah berbulan terbengkalai sebab kekadang mood nak mengupdate takde....antara sebabnya network slow...nak upload gambar ambil masa lama... Bila network dah ok malas pulak nak menaip dan mengedit gambar dan macam-macam alasan. Tapi akhirnya....jom semak resepi.
Kari Ikan
@ http://zulfadreamland.blogspot.my
1 kg ikan merah/jenahak atau apa-apa jenis ikan yang sesuai
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2 inci halia
2 helai daun kari
1 sk halba campuran ikan
5 sb rempah kari ikan
1/2 air asam jawa (pekat)
5 cawan santan dari sebiji kelapa
2 biji tomato
10 biji bendi
garam secukup rasa
1/2 sk gula
------
Kisar bawang merah, bawang putih, halia hingga hancur.
Tumis dengan hingga naik bau bersama rempah tumis serta halba campuran.
Masukkan rempah kari dan daun kari, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa. Kacau sebati. Masukkan santan, bendi dan perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih kemudian masukkan ikan.
Kacau dan biarkan mendidih dan ikan masak dan bendi empuk.
Masukkan tomato dan masak lebih kurang 1 minit lagi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment