ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, August 26, 2017
Kuih kaswi
Kuih traditional melayu...kuih kaswi yang sangatlah sedap... Saya buat 1 1/2 adunan untuk dibawa ke majlis doa selamat sempena hari lahir cucu sedara petang tadi. Kuih ni saya kukus semalam....balik dari pejabat adun...malamnya sambil bakar brownies sambil kukus kuih. Alhamdulillah sampai ke malam masih elok.
KUIH KASWI
BAHAN A
450gm gula merah timbang + 100 gm gula perang/550 gm gula nise
1 ltr air
5 helai daun pandan - disimpul
BAHAN B
450gm tepung gandum
250gm tepung ubi
1.1 ltr air (1,100 ml)
2 sb Kicap pekat
1 sk kapur + 1/2 cwn air (tapis)
BAHAN C
Kelapa parut kukus
Garam
Acuan/Loyang yg disapu minyak
CARA
1. Satukan bahan A, masak diatas api sehingga larut dan tapis. Ketepikan.
2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk dan tapis.
3. Satukan bahan B dan bahan A. Bahan A harus panas sedikit. Tapis
4. Perap adunan utk beberapa jam atau satu mlm, supaya adunan kembang dan lembut.
5.Sabelum dituang kedalam loyang, pastikan adunan dikacau dulu. Supaya tiada mendapan.
6. Tuangkan kedalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak.
7. Kukus selama 1/2 jam untuk loyang atau 15 minit utk acuan kecil. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment