Lauk pauk yang dimasak untuk stok lunch dan dinner sepanjang ummi outstation. Dua jenis lauk dan 1 pencuci mulut sempat diaediakan ....untuk hari khamis dan jumaat.
Ikan Masak Sambal
http ://zulfadreamland.blogspot.my
1 kg ikan - bersihkan, gaul garam dan kunyit - goreng)
Untuk Sambal
15 biji cili kering - rebus lembut dan kisar bersama *
*2 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*2 batang serai
1/4 cawan air asam jawa (sesudu kecil asam jawa, bancuh dengan 1/4 cawan air)
garam dan gula secukup rasa
Tomato - belah 4
3 sb kicap
Minyak menumis
Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Tuangkan air asam. Gaul sebati. Biarkan mendidih seketika. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan kicap dan gaul rata. Masukkan tomato dan ikan. Gaul rata dan tutup api selepas 2 minit.
****kalau nak berkuah tambah air.
No comments:
Post a Comment