ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, August 13, 2017
Kari Kepala Ikan+
Menu weekend lepas masakan my abam sado jj.
Kari Kepala Ikan tanpa santan Abg Sado JJ
@ http://zulfadreamland.blogspot.my
1 kepala ikan merah/jenahak (ble campur dengan bahagian isi dua tiga ketul)
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2 inci halia
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1/2 btg kulit kayu manis
2 helai daun kari
1 sk halba campuran ikan (optional)
5 sb rempah kari ikan
1/2 air asam jawa (pekat)
5 cawan air + (susu segar - optional)
2 biji tomato
10 biji bendi
garam secukup rasa
1/2 sk gula
------
Kisar bawang merah, bawang putih, halia hingga hancur.
Tumis dengan hingga naik bau bersama rempah tumis serta halba campuran.
Masukkan rempah kari dan daun kari, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa. Kacau sebati.
Masukkan ikan dan kacau rata.. Masak selama 3 minit.
Masukkan air, garam dan gula. Kacau dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan bendi masak lebih kurang 3 minit lagi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment