ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, August 12, 2017
Tomyam Putih Ala Thai
Plan nak masak tomyam tapi pes dah habis....jadi keputusannya masih masak tomyam cuma buat tomyam putih jer la...sedap...harum baunya. Lagi sihat....bahan semua fresh.
Tomyam putih Ala Thai
http://zulfadreamland.blogspot.my
1 kg udang
4 inci lengkuas - hiris nipis
3 biji bawang besar - hiris bulat atau belah 4
8 batang serai
10 helai daun limau purut
Perahan 2 biji lemon
Cili padi secukupnya - ketuk
Hirisan daun ketumbar
Air
4 sb sos ikan - nampla
Garam dan gula secukup rasa
Sayuran pilihan (lobak merah, celeri, bunga kobis, tomato, cendawan dll yg sesuai)
Satukan semua bahan kecuali udang dan daun ketumbar. Masak hingga mendidih.
Masukkan udang. Masak hingga udang berubah warna dan sup mendidih. Tutup api. Taburkan hirisan daun ketumbar. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment