Thursday, August 31, 2017

Siput sedut masak lemak cili padi


Faveret anak2....masakan ayahnya....ummi tak pernah masak siput sedut ni seumur hidup......dari kerja memproses sampai la memakan semua ayah buatkan untuk anak2...

Anak2 saya suka makan siput tapi tak pandai nak keluarkan jadi ayahnya kena tolong keluarkan isinya.....jenuh...hehehhe.

Siput saya beli kat pasar rengit masa balik kampung kejap hari ahad lepas. Menu ni la dihidangkan untuk trtamu dari rengit....MIL dan BIL sekeluarga datang nak menyambut merdeka dan raya haji kat Kay Ell.....meriah raya haji kami tahun ni......BIL yang dari Mukah pun akan beraya di sini juga katanya (plan asal nak raya kat kampung)...sementelah MIL ada kata sini.


Siput sedut masak lemak cili padi
http://zulfadreamland.blogspot.my

Bahan2nya

1 kg siput sedut dipotong hujungnya.
Air secukupnya
2 cawan santan pekat
1 inci halia
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 ketul kunyit hidup
10 biji cili api (boleh tambah jika ingin lebih pedas)
2 batang serai
2 keping asam gelugur
Keledek/keladi/kentang di celur empuk.
________

Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan cili api.
Tumiskan bahan kisar dan serai dengan sedikit minyak hingga naik bau.
Masukkan siput, asam dan air sehingga tenggelam siputnya.
Masak sehingga mendidih dan siputnya masak lebih kurang 15 minit.
Masukkan santan, keledek dan garam secukup rasa.
Masak hingga mendidih. sentiasa kacau supaya santan tak pecah minyak.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...