ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, August 31, 2017
Sup ikan
Menu tengahari masakan hubby. Sup ikan....fav MIL. Sup ni hidangan pelengkapnya sambal kicap....berpeluh2 makan...sedap tak hengat....
Resepi sup ikan
ikan siakap hitam - 1 ekor saiz sederhana
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar - hiris
2 inci halia - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
sayur
karot
bunga kobis
tomato
Cendawan
daun sup
Tumis bawang2, halia dan rempah tumis hingga naik bau dan keperangan. Masukkan air, biarkan air seketika. Masukkan ikan dan sayuran kecuali tomato dan daun sup. Masak hingga sayur empuk dan ikan masak sepenuhnya. Perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan masukkan tomato dan daun sup. Biarkan seminit. Tutup api dan pindahkan periuk dari dapur. (Kalau guna daun sup dalam masakan untuk memastikan masakan tahan dan lambat basi, pastikan daun sup/bawang dimasak seketika).
Hidang bersama sambal kicap
1/2 labu bawang putih
2 genggam cili padi
1/2 cawan kicap pekat
perahan limau secukup rasa
Panaskan minyak. Masukkan cili dan bawang putih.....tutup kuali. Goreng hingga layu. Tutup api sebelum buka penutup. (Pastikan kuali ditutup ketika menggoreng kerana cili akan meletup.) Kisar bersama 1/2 cawan kicap + jus limau hingga lumat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment