ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, September 22, 2017
Perut Tumis Bersantan
Masakan biras semasa datang beraya ke rumah kami Aidil Adha yang lalu. Lama baru nak update. Terlupa langsung pasal masakan ni....walhal gambarnya saya dah edit dan save kat draft.
Menu2 yabg melibatkan bahagian perut lembu atau kambing ni biasanya saya tak masak. Selalu hubby yang buat tapi kali ni lebetulan biras datang dari kampung hubby minta tolong dia sediakan.
Saya tak pandai makan tapi diorg kata ok tambahan kalau lebih pedas.
Perut tumis bersantan
1 kg perut lembu atau kambing - rebus empuk dengan hirisan halia
Bahan hiris
3 inci halia
5 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
Cili padi atau cili masak ikut citarasa
Garam secukup rasa
1 cawan santan
Minyak untuk menumis
Tumis bahan hiris hingga layu. Masukkan perit yg telah direbus emouk san dipotong kecil. Masak hingga sebati. Masukkan santan dan perisakan dengan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat. Sedia dihidangdengan nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment