ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, September 10, 2017
Bingka Pisang
Lama menunggu pisang lemak manis yang diambil dari kebun ni masak. Sampai kuning daun pisang yang diambil untuk dibuat lepat. Tapi akhirnya lepat jadi bingka. Bingka yang sstelah dimasukkan ke dalam oven terus dilupakan sampai lepas isyak baru teringat. Alhamdulillah la oven tu guna timer.....kalau tidak faham- faham jer la apa yang akan jadi....berapa jam duduk kat dalam tu.
Bingka ni hubby kata sedap....jadi kesimpulannya sedap lah kot sebab hubby ni jarang suka kuih muih manis ni.
Bingka Pisang
Bahan-bahan
10 - 13 biji pisang emas @ lemak manis - di lenyek
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (boleh kurang sedikit jika tak suka manis)
2 cawan santan
1 biji telur
1/2 sk garam
2 sudu besar minyak masak
Cara-cara
Kisar semua bahan kecuali pisang.
Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan minyak. Bakar 180C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan kerak.
Potong setelah bingka sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment