Saturday, September 16, 2017

Kek Marble Minyak


Mentega habis stok.....tapi nak buat kek untuk buah tangan kakak yang nak balik ke terengganu besok. Yang ada minyak....jadi buatkan jer la kek minyak marble ni. Sedap juga....lembut...gebu.


Kek marble minyak

Bahan-bahan

6 biji telur gred C
2/3 cawan gula perang
1/2 sk garam
1 cawan susu pekat
1 sb ovallet
1 cwn minyak masak
1 sk esen vanilla
2 sb horlicks
2 cawan tepung gandum diayak dengan 1 sb baking powder


Cara-cara

Putar telur, gula dan ovallet hingga kembang dan berkrim.

Masukkan susu pekat dan esen vanila, putar lagi.

Masukkan minyak masak. Putar lagi. Masukkan tepung gandum dan horlicks. Gaul rata.

Bahagikan kepada 3 bahagian. Warnakan ikut citarasa.

Cara

Gunakan loyang 9" dan alas dengan baking paper dahulu loyang tersebut. Panaskan oven 170 darjah. Kemudian senduk adunan ke dalam loyang dan corakkan ikut citarasa. Akhir sekali, ambil lidi dan lorekkan adunan.

Bakar dalam oven guna rak yang agak bawah. Saya bakar selama 50 minit. Tempoh pembakaran adalah bergantung kepada saiz loyang dan kepanasan oven. Cucuk kek tu bila tengok permukaan kek dah nampak keperangan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...