Friday, September 15, 2017

Ikan sweet sour mudah


Menu simple untuk makan malam. 2 in 1....sekali harung sayur dengan ikan. Ikan bawal emas dah lama keras kekung dalam esbok tu. Kekadang terlupa lauk apa yang wujud kat dalam tu.


Ikan masam manis (Sweet Sour Fish)

1 ekor ikan (saya guna bawal emas) - gaul garam dan serbuk kunyit, goreng garing

1 batang lobak merah - potong wedges
1/2 biji cili benggala - potong kecil
1/4 biji nenas - potong kecil
10 biji cili padi - belah 2
20 biji tomato ceri

3 inci halia - hiris halus
1 biji bawang besar - hiris bulat
7 ulas bawang putih - hiris

3 sb sos cili
6 sb sos tomato
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak untuk menumis

Tumis bawang, halia hingga naik bau. Masukkan cili padi. Tumis hingga layu. Masukkan sos2. Tumis sebati. Kemudian masukkan sayuran kecuali tomato. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tumiskan seketika hingga lobak empuk.
(Kalau nak sedikit berkuah, tambahkan air). Sebelum tutup api, masukkan tomato dan gaul sebati. Tutup api. Tuang ke atas ikan yang telah digoreng tadi.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...