Pelengkap nasi ayam saya tengahari tadi. Sambal lada versi sabah yang sedap. Buat banyak2 simpan dalam esbok. Suai jer nak makan dengan macam2 lauk.. Resepi dari sis salami simon sama yang pernah saya kongsi sebelum ni.
Lada (sambal versi sabah)
Bahan-bahan:
100 gram cili padi masak - buang tangkai (saya campur cili padi dengan cili masak untuk kurangkan pedas)
20 gram bawang putih - buang kulit
1 hirisan nipis halia muda
1 cawan cuka (ikut paras cili padi dalam pengisar)
1 sudu teh garam
3 sudu makan gula
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar.
2. Kisar hingga halus.
3. Masukkan ke dalam botol dan tutup rapat. Boleh simpan di dalam peti sejuk dan boleh juga disimpan di luar (suhu bilik).
4. Ketika ingin menikmatinya bersama makanan pilihan, tuangkan sedikit ke dalam mangkuk dan tambahkan jus limau kasturi atau jus limau nipis. Boleh tambah bahan perasa seperti garam atau gula jika ingin memenuhi deria rasa anda. Bubuh kicap pun boleh....
No comments:
Post a Comment