Wednesday, September 12, 2018

Strawberry Chilled Cheese Cake


Sekali dah success rasa nak buat lagi dan lagi sampai puas makan. Aritu buat oreo...kali ni cuba strawberry cheese pulak. Nonbaked cake ni texture dia macam puding....lembut dan laju jer lalu kat tekak.


Strawberry Cheese Cake (non-baked)

Bahan-bahan A:
250 gm biskut digestive atau oreo tanpa krim
125 gm mentega tanpa garam

Bahan-bahan B:

200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
150 gm gula kastor
2 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C:

15 gm gelatin halal 100ml air panas - campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit

Topping

Strawberry jam (yang ada buah2nya) secukupnya
Jus lemon (optional)
Sedikit air

Cara-cara

Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.

Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.

Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu. Ketepikan. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati. Kemudian tuangkan bahan ini ke dlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.

Keluarkan loyang berisi adunan biskut daripada peti ais. Tuangkan 1/2 adunan krim cheese tadi ke atas adunan biskut. Ratakan dan letakkan strawberry jam atau segar ikut citarasa. Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam atau semalaman.

Campurkan bahan topping semua sekali, didihkan sebentar, apabila telah mendidih, tutup api. Sejukkan.

Lepas dah keras adunan cheese, hias dengan topping strawberry tadi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...