ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, September 13, 2018
Nasi Ketumbar
Nasi ketumbar utk potluck khamis 6 September lepas. Suruh bos pilih nasi apa yg dia nak....saya bagi beberapa option..... Nasi ni makan gitu jer pun sedap dah....aroma daun ketumbarnya menyerlah.
Nasi ni lagi la berkurun tak buat. Padanannya ayam masak merah dan jelatah.
Nasi Ketumbar
Bahan:
500g beras (basuh, rendam 20 minit dan toskan)
3 s/b mentega/minyak sapi sedikit minyak
1 biji bawang besar (dimayang halus)
3 pokok daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam
Cara-cara
1. Basuh beras dan toskan.
2. Cairkan mentega bersama sedikit minyak. Masukkan bawang; goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam. Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam.
3. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa. Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau. (jangan lupa tutup periuk kemas2 lepas tu yer)
4. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.
*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment