ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Thursday, September 13, 2018
Nasi Jagung
Lama dah tak buat nasi jagung......last buat entah la berapa tahun lepas......tak ingat langsung. Untuk majlil tahlil selasa malam lepas akhirnya pilih nasi ni utk dihidangkan dengan opor ayam dan daging masak hitam.
Saya guna beras khasmir jer kali ni....stok pusa tak cukup. Satu lagi kali ni saya terlupa letak rempah briyani......huhuhu....tapi Alhamdulillah rasanya masih ok. Laris juga la 10kg beras.....
Untuk resepi lauk nya saya share di link ini untuk daging masak hitam dan link untuk untuk opor ayam.
Resepi nasi jagung
30 cawan beras basmathi (basuh dan rendam 30 minit)
39 cawan cecair (air + 3 tin susu cair)
6 senduk minyak sapi + 1/2 cawan minyak masak
Cincang halus
30 ulas bawang merah
3 labu bawang putih
15 inci halia
Rempah tumis
5 batang kulit kayu manis
15 biji buah pelaga
20 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 sb lada hitam - peppercorn (biji)
10 tangkai daun kari
5 sb rempah briyani
Pewarna kuning
2 kg jagung frozen atau isi jagung segar
garam secukup rasa
Tumis rempah tumis kecuali rempah briyani hingga naik bau. Masukkan bahan cincang dan tumis lagi hingga naik bau. Masukkan rempah briyani. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan cecair dan garam. Biarkan mendidih. Masukkan beras. Masak hingga air hampir kering. Kacau selalu. Titiskan pewarna dan masukkan jagung. Tutup periuk dan kecilkan api. Biarkan nasi masak selama lebih kurang 15 minit. Tutup api dan biarkan selama 5 minit. Buka penutup periuk dan kareh rata nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment