ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, September 12, 2018
Banana upside down cake
Kek pisang pun terbalik juga....apa2 buah pun boleh kasi terbalik sama dia....resepi kombinasi kak wan.....diubah suai dengan resepi pineapple upside down....maka jadilah banana upside down....sedap...tak tipu.
Kek pisang terbalik
Banana upside down kek
Lapisan bawah
1/4 cawan mentega
1/4 cup butter
1/2 cawan gula perang
1/2 cup brown sugar
Hirisan nipis pisang secara memanjang secukupnya
(thinly sliced banana)
Lapisan atas
1 1/2 cawan pisang (lenyek dan gaul dengan 1 sb jus limau)
1 1/2 cup mashed banana mix with 1 tbs lemon juice)
3/4 cawan gula perang
3/4 cup brown sugar
4 biji telur gred B4 eggs (medium size)
1 cawan mentega cair (resepi asal guna minyak jagung + sedikit garam)
1 cup melted butter
1/2 sk soda bicarbonat
1/2 tsp sodium bicarbonat
1 1/2 sk baking powder
1/2 tsp baking powder
2 cawan tepung gandum
2 cups all-purpose flour
Gris loyang kek dengan 1/4 cwn mentega dan tabur gula perang di dasarnya.
Aturkan pisang.
Satukan tepung, (garam jika guna minyak) baking soda dsn soda bikabonat. Ayak dan ketepikan.
Satukan gula, esen dan telur. Pukul hingga gebu. Tuangkan mentega cair sedikit demi sedikit sambil terus pukul.
Masukkan pisang. Pukul sebati. Masukkan tepung sedikit2 sambil kacau dengan senduk jer. Tuang adunan dalam loyang yg disusun pisang tadi.
Bakar suhu 160 - 170 selama 50 minit atau hingga masak.
Sejukkan 10 minit di dalam loyang sebelum diterbalikkan di atas cake board.
***saya guna loyang saiz 10 inci
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment