Nyambil orang kata.....sambil masak lauk pauk sambil godak kek.....siap masak siap bako kek 2 - 3 bijik....
Kek pisang moist resepi Kak Wan ......tq kak saya geledah blog akak amik resepi....😅😅😅😅. Saya gandakan adunan....guna loyang 10 inci.
Kek pisang
1 1/2 cawan pisang (lenyek dan gaul dengan 1 sb jus limau)
1 cawan gula
4 biji telur gred B
1 cawan mentega cair (resepi asal guna minyak jagung + sedikit garam)
1/2 sk soda bicarbonat
1 1/2 sk baking powder
2 cawan tepung gandum
Satukan tepung, (garam jika guna minyak) baking soda dsn soda bikabonat. Ayak dan ketepikan.
Satukan gula, esen dan telur. Pukul hingga gebu. Tuangkan mentega cair sedikit demi sedikit sambil terus pukul.
Masukkan pisang. Pukul sebati. Masukkan tepung sedikit2 sambil kacau dengan senduk jer. Bakar suhu 160 - 170 selama 50 minit atau hingga masak.
Thanks for thiis
ReplyDelete