ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, April 18, 2018
Pasta Cabonara (creamy)
Simple cabonara pasta for lunch....bila ayah takde kita layan pasta.....ada yang request cabonara....ada yang nak bolognese......macam makan kat restoran pulak yer.....takpe la hari ni ummi mood R lah sangat ...jadi layanzzzz jer permintaan diorang.
Creamy carbonara
500 gm pasta
1 sb minyak zaiiton
80 gm mentega
1 biji bawang besar - cincang halus
250 gm isi ayam - hiris nipis
200 gn cendawan butang segar - hiris
300 ml krim masakan - saya guna separuh krim dan separuh susu segar)
1 cawan parutan cheddar cheese
Garam dan lada hitam secukup rasa
Rebus pasta ikut arahan di pembungkus.
Panaskan mentega dan minyak di dalam pan/periuk menggunakan api kuat. Masukkan bawang, cendawan dan bacon. Tumis hingga bawang, cendawan layu dan bacon garing selama lebih kurang 5 minit.
Masukkan krim & susu. Masak hingga mendidih. Kemudian renihkan selama 2 minit hingga sedikit memekat. Masukkan cheese. Masak sedikit cheese cair dan perisakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa. Saya asingkan pasta sebab masak banyak, tak makan terus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment