ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, April 23, 2018
Bahulu Traditional
Terrrrr rajin petang ni main masak2 ngan anak2....testing mixer yg ummi belikan utk diorg main masak2 supaya tak kacau gajet ummi. Buat bahulu traditional untuk.minum petang.....cicah kopi O kampung sedap nikmat sungguh. Panas dari oven.... TQ kak Linawati Latip share resepinya. Resepi asal letak sunquick atau esen ros tapi saya letak esen vanila sebab takde stok kedua2nya tu.
Ps: anak saya pesan nanti tulis ini anak saya yang buat bukannya saya...huhuhu....ummi tolong bagi arahan dan bakar jer...
Bahulu Traditional
Bhn2nya
4 biji telur A ( pukul manja)
Mskkan 👇🏻👇🏻👇🏻
1 1/4 cwn gula ( pukul kembang )
1 sdt esen ros @ sunquick oren
( beat kembang setaman @ sehingga putih )
1 3/4 cwn tepung gandum
Diayak. Masukkan sedikit2 dalam adunan telur kacau hingga sebati menggunakan spatula.
Bakar suhu 200'C selama 10-12 minit.
Api atas bawah.
Seperti biasa lanserkan acuan dgn minyak panaskan acuan terlebih dahulu lebih kurang 10 minit didalam oven.
Slmt mencuba ..
* * HALAL SHARING ** — at Lina' Dry Kitchen
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment