ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, April 20, 2018
Kuih Cara Manis
Minum petang....kuih cara. Cara mana pun okey...caramu dan caraku mungkin berbeza tapi asal hepi ikut saja cara mana kau dan aku suka....Ini cara kakak saya....bukan cara saya.....sampai rumah petang semalam tengok kakak tengah wat kuih ni....anak2 request kuih kegemaran diorang....terutama si kecik tu...suka sangat. Dan kalau dia makan tak kenyang kuih dah habis nanti nangis guling-guling.....nasib la kuih ni senang nak buat.....kalau dia minta macaron buat perangai camni leh fengsan ummi dia ni.
Kuih cara manis
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air pandan (atau perisa pandan)
1 biji telur
Sedikit garam
Kisar sebati semua bahan.
Gula
Minyak
Acuan bahulu
Panaskan acuan. Oleskan sedikit minyak masak. Tuang adunan sehingga penuh. Sudukan sedikit gula ditengah adunan.
Tutup acuan dengan tudung periuk dan biarkan masak selama 3 - 5 minit. Gunakan api kecil untuk mencungkil kuih yg telah masak (saya guna lidi cungkil gigi jer atau cake tester)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment