ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, April 24, 2018
Golden raisin carrot cake
Cer teka kek apa...Hehhehe..... Tengok deco dah taukan....kek karot la apa lagi....karot aka lobak merah. Bab2 kek ni amatur jer tahapnya....tambah bab2 mendeco.... Kebanyakannya ke laut merah nuuuunnnn.... tapi buat utk seronok2 ok la kan.
Tq oleen share resepi ni.....oleen terer buat kek.....kek yang dia jual chantek2.....kreatif sangat.
Golden raisin carrot cake
250gm brown sugar
195 gm minyak sayuran
4 bj telo ayam
250gm tepung naik sndiri
3 cawan carrot parut(350gm lepas parut..dlm 2-3 bj)
100gm kacang walnut (panggang n cincang)
120 gm kismis (ditumbuk)
1 cmca kexil esen vanila
1 camca kecil baking soda
1 camca kecik garam
2 camca kecik serbuk kayu manis
1/4 camca kecik serbuk buah pala
1. Campur gula+minyak sayur dalam mangkuk pemutar dan putar..
2. Masukkan telo satu persatu dan putar hingga kembang + esen vanilla.
3. Cmpurkan tepung,soda,kayu manis,buah pala,garam...putar sebati
4. Masukkan kismis..putar sebati
5. Masukkan walnut..putar..
6. Masukkan karot n putar sebati..
7. Masukkan dlam loyang 9"/10" yg dah dilenser dan lapik..
8. Bakar 170-180. 45-50minit atau sehingga masak..
Creamcheese frosting..
1/4 butter
250gm creamcheese
100 gm(secukupnya) gula aising...
Putar butter+creamcheese..masuk gula aising yg diayak..putar smpai kmbang..
(Lin tmbah 1/2 cwn fresh cream)
Putar kental....kaup balik ngan adunan cheese...klu xnak ltak pun xpe..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment