ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, April 18, 2018
Kari ikan
Lama dah tak mengari guna halba campuran. Bila masak kari tak letak halba campuran ni rasa macam tak cukup sempurna kari ikan kita tau.....dah terpengaruh dengan rasa kari ikan restoran mamak pulak.
Kari Ikan
http://www.zulfadreamland.blogspot.my
1/2 kg ikan
2 sb rempah kari + 1 sk serbuk cili (campurkan dengan air asam utk jadikan paste)
4 cawan santan
1/4 cawan asam jawa
*4 tangkai daun kari
*12 biji bawang besar
*8 ulas bawang putih
*2 inci halia
Garam secukup rasa
Bendi secukupnya
1 sk halba campuran (ikan)
Minyak untuk menumis
Cara2nya
Tumbuk lumat *. Tumis * dan halba campuran hingga naik bau. Masukkan rempah kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan air asam. Masukkan santan dan bendi. Masakkan hingga mendidih.
Kemudian masukkan ikan. Biarkan hingga ikan masak. (Jangan lama sangat, anggaran 5 - 7 minit jer). Perisakan dengan garam dan tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment