ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, April 18, 2018
APAM GULA HANGUS
Apam gula hangus jerawat batu jugak....huhuhu.....gara2 salah produk lagi ker.....hehhehehe....bukannnnn......ni gara2 tak balut penutup kukus dengan kain....air kukusan jatuh atas apam......huhuhu....tapi ada orang kata lawa....bentuk munge2 katanya...😄😄😄😄
Apam gula hangus (sukatan cawan)
Zulfaza Loves Cooking
Penyediaan gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air mendidih
Cairkan gula dan masak hingga keperangan. Apabila gula telah perang masukkan air mendidih dan kacau hingga sebati. Tutup api dan sejukkan.
2 biji telur
2 sb mentega
1 sk esen vanilla
1 sk baking soda
1/2 cawan minyak
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
Kisar telur dan mentega selama 3 minit. Masukkan esen dan baking soda. Kisar lagi hingga sebati.
Masukkan minyak. Kisar selama 1 minit lagi dan kemudian tuangkan bahan yang dikisar ke dalam mangkuk adunan. Masukkan air gula dan kacau rata menggunakan whisk. Akhir sekali masukkan tepung dan garam. Pukul menggunakan whisk hingga adunan sebati.
Panaskan pengukus. Oleskan acuan dengan minyak masak. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit atau hingga masak bergantung kepada saiz acuan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment