ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, April 28, 2018
Chocolate creampuff
Chocolate creampuff for chocolate lovers....menu birthday celebration petang ni.
Chocolate Creampuff
150 gm tepung gandum
100gm mentega
250ml air
1 sb serbuk coklat
sedikit gula
3 biji telur (size A)
panaskan air..masukkan butter n gula...biar cair...api kecik ek...da cair masukkan t.gandum..kacau hingga tak melekat
ketepi dan sejukkan...
da sejuk mixer ngan telur..(masukkan telo satu per satu ye...biar sebati baru masuk lg sebiji)
mixer hingga kembang...
bentukkan atas loyang yg da disapu butter
panaskan oven 180-200c..bergantung pada oven ye..
semburkan air dan bakar selama 30 minit..biarkan sejuk..bole letak filling kastard..
INTI COKLAT (CHOCOLATE FILLINGS)
Bahan2:
250 ml susu/krimer sejat
150 ml air suam
60 g serbuk koko
40 g tepung jagung
160 g gula halus - boleh adjust sekiranya koko yg kita guna agak pahit
60 g mentega
1 sk esen vanilla
Cara2:
1) Campurkan susu, air suam, serbuk koko dan tepung jagung di dalam satu bekas. Kacau hingga sebati.
2) Tapis campuran bahan di atas dan tuang ke dalam periuk berisi gula.
3) Kacau dan masak dengan api perlahan sehingga pekat.
4) Masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau sebati dan matikan api.
5) Biarkan sejuk sebelum digunakan
Kalau nak resepi plain custard yg masak ni resepinya ye..
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung gandum
8 sudu besar gula
1 tin susu cair
2 sudu mentega
2 biji telur
masak semua cara double boiler sampai likat...
sejukkan bole pipe dlm creampuff
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment