Kuih ni saya diperkenalkan oleh encik google yang budiman, masa cari2 idea kuih yang nak dibuat pada hujung2 minggu. Macam2 rupanya kuih traditional orang melayu ni. Nama lain, rupa kengkadang lain tapi rasanya sama.
Sumber resepi saya kali ni majalah rasa...tq yer...
Kuih sopang kukus
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung pulut
250 ml santan
50 ml air
Garam secukup rasa
BAHAN INTI:
500 gm kelapa | dikukur
2 keping gula enau
Air secukupnya
1 helai daun pandan | diikat
CARA MEMASAK:
1. Untuk bahan inti, campur dan masak sehingga menjadi kering dan likat. Ketepikan.
2. Tepung pulut diuli dengan air dan sedikit garam. Ambil adunan tepung dua sudu makan dan bulatkan serta leperkan. Masukkan inti kelapa dan tutup tepi atau kelim tepi. Proses ini dilakukan di atas sekeping daun pisang yang telah diminyakkan. (Saya takde daun pisang cuma minyakkan sikit tangan jer)
3. Untuk mengukus, sediakan bahan loyang yang dilapik daun pisang (saya sapu minyak kat loyang.) Susun kuih sopang tadi.
4. Santan digaul dengan sedikit garam dan kemudian dicurahkan ke atas kuih sopang tadi.
5. Kuih kemudiannya dikukus untuk selama 15 hingga 20 minit sebelum diangkat.
No comments:
Post a Comment