Pasta udang, sarapan pagi. Dah lama request baru ni buatkan. Daging takde stok, sebab tak ke pasar. Yang ada udang jer. Sambil prepare bahan sambil cari resepi yang sesuai. Jumpa resepi http://www.deliciousmagazine.co.uk. Nampak menarik. Asasnya saya ikut resepi ni dengan olahan ikut citarasa saya. Cara pun saya ikut cara sendiri jer.
Biasa hubby tak makan pasta tapi pagi ni nampak dia makan dan bertambah pulak...sampaikan anak dia tanya, "ayah lapar yer"....hihihi. ok la tu. Sedap kot. Anak2 memang suka...masing2 makan banyak. Alhamdulillah. Seronok masak kalau diorang suka.
Chilli tomato and prawn pasta
350g spaghetti
350gm spaghetti
7 large vine tomatoes, chopped
7 biji tomato besar - cincang
1 can tomato paste (I added)
1 tin pes tomato
2 tbsp olive oil
2 sb minyak zaiton
2 garlic cloves, finely sliced
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 large red onion -.chopped ( I added)
1 biji bawang besar - cincang
1 tsp chilli paste
1 sk pes cili (saya guna cili kering kisar 5 sb - citarasa melayu)
1 tsp red wine vinegar (I omit - abaikan)
300g raw king prawns
300 gm udang besar
Half a small bunch of fresh parsley, chopped
Sedikit Parsley segar - cincang
Salt and sugar to taste
Garam dan gula secukup rasa
METHOD
Cook the pasta according to pack instructions. Drain, then return to the pan with a good splash of the cooking water.
Masak pasta mengikut arahan di pembalut. Toskan dan saya gaul dengan minyak zaiton.
Meanwhile, heat a dry pan over a high heat. Add the chopped tomatoes, then cover and cook for 10 minutes. Remove the pan lid and add the oil, garlic, chilli paste and vinegar. Season with salt, pepper and a pinch of sugar, then simmer for 5 minutes or until the sauce thickens.
Panaskan kuali/periuk. Cara saya : masukkan bawang putih. Tumis hingga naik bau. Masukkan cili. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan bawang besar dan tomato. Tumis hingga tomato hancur. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Remove the pan lid, then add the prawns to the tomato sauce and cook until they are just pink. Add the cooked pasta and chopped parsley to the pan and toss to combine, then serve.
Masukkan udang dan masak hingga udang berubah warna dan melengkung. Kemudian masukkan parsley. Kacau seketika dan tutup api. Saya hidangkan berasingan sebab tak makan terus nanti kembang.
No comments:
Post a Comment