ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, October 29, 2016
Ayam masak merah
Sesekali layan menu ayam pulak. Kat rumah ni kami jarang makan ayam. Biasa ikan. Lauk ayam ni jadi kerap kalau ada tempahan nasi arab atau nasi2 lain tu.
Sesekali anak2 dapat makan lauk ayam ni, suka sangat la diorg. Ayam masak merah ni saya hidangkan dengan nasi putih jer. Simple2 jer...
AYAM MASAK MERAH
Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Bahan B
15 tangkai cili kering ~ kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ potong baji (optional)
1 sb rempah kari daging @ rempah daging masak hitam
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar, rempah kari hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos tomato dan kacau sebati.
Masukkan ayam, tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment