ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, July 31, 2013
Puding Roti
Bahan2 puding:
8 keping roti (sapu butter depan belakang dan potong 4)
2 senduk kismis
2 senduk gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
3 cawan susu segar
Bahan2 kuah:
1 tin susu cair
1 tin air
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard (bancuh dengan air sedikit)
1 sudu teh esen vanilla
Cara2 membuat puding:
1. Susun roti yang telah dipotong ke dalam loyang berselang seli dengan kismis dan ketepikan (Sia guna loyang bulat saiz 10.5 inci).
2. Pukul telur, gula dan esen vanilla sampai gula hancur. Kemudian masukkan susu dan kacau sebati. 3. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi roti dan biarkan sekejap dalam 5 minit untuk roti kembang. Tabur sedikit gula atas adunan (kalau suka supaya nampak lebih cantik perangnya bila lepas bakar)
4. Panaskan oven 190 darjah celcius. Bakar puding selama 20 minit.
5. Setelah masak, sejukkan sebelum dimakan bersama kuah.
Cara2 membuat kuah:
Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api sampai sedikit mendidih. Sejukkan sebelum dimakan bersama pudding roti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment