Gulai masam tempoyak ikan patin memang faberet saya dari dulu. Yang bestnya gulai ni tak payah susah2 nak kupas bawang berbagai.
1 ekor patin (sederhana dipotong 2 inci tebal - dicuci bersih dan direndam air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan sungai)
*4 biji cili merah (boleh guna cili api kalau nak pedas)
*kunyit hidup sebesar ibu jari
Daun kesum
2 batang serai diketuk
4 sb tempoyak
Asam keping (bergantung kepada masam tempoyak)
Garam secukup rasa
Timun tua/timun muda di buang bijinya dan hiris serong (kalau suka)
------
Tumbuk lumat *. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali daun kesum. Masak hingga mendidih. Masukkan daun kesum dan masak hingga layu. Dah siap.
Petola tumis air dengan telur
1 biji petola dibuang yang keras tu dah potong dalam seinci2
1 biji bawang besar - hiris
5 ulas bawang putih dihiris
Sedikit ikan bilis
Suun direndam
5 biji telur (di pecahkkan dalam air mendidih hingga masak - toskan)
1 biji cili merah dihiris nipis
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
----
Tumis bawang2 dan ikan hingga keperangan. Masukkan air secukupnya (1 1/2 liter). Biarkan mendidih. Masukkan petola, suun, telur dan garam. Masak hingga suun lembut.
Air jagung
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 tin jagung creamy
Ais secukupnya
3 liter air
Sedikit pewarna kuning (atau boleh juga guna kordial perisa jagung)
------
Campur semua bahan dalam mangkuk. Kacau sebati.
No comments:
Post a Comment