ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, July 29, 2013
Kambing Golek
seekor kambing (~15kg)
1 cawan madu
1 cawan sos tiram
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1 cawan sos perap smoke bbq pedas knor
5 labu bawang putih ditumbuk dengan kulit2nya
4 sb lada hitam ditumbuk lumat
3 sb serbuk cili
2 sb rosemary
2 sb pasley
2 sb oregano
2 sb basil
--
Cucukkan kambing dengan pisau. Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Lumurkan pada kambing dan masukkan sos tersebut di bahagian yang dicucuk2 tu dan urut2kan sedikit di bahagian sendinya. Perap semalam untuk hasil yang lebih baik. Balut kambing dengan aluminium foil. Bakar dengan api kuat selama 1.5 jam - 2 jam bergantung kepada saiz kambing.
Sosnya kalau ada lebih dibuang jangan. Masukkan dalam kuali atau periuk, tambah air sikit dan masak hingga mendidih. Bila kambing tu dah masak dan dihiris2, tuangkan jer sos ni atas kambing sebelum mengap...kambing nih...
Kalau rajin buat la sos lada hitam, kalau sos perap nih tak cukup....atau gandakan kuantiti sukatan di atas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment