Monday, July 29, 2013

Nasi jagung, grilled salmon dengan sos putih dan kentang & karot goreng

Nasi jagung

4 pot  beras basmathi (dibasuh dan direndam 30 minit) - pot yg plastik tu
*1 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*2 inci halia
3 batang serai diketuk
1 sb minyak sapi
1/4 cawan minyak jagung
Garam secukup rasa
1 cawan jagung
1 cawan susu cair
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 1/2 cawan air

------
Kisar halus *. Panas minyak di dalam periuk nasi. Tumis *, serai dan rempah tumis hingga naik bau dan sedikit keperangan . Masukkan susu, air dan garam. Biarkan mendidih.

Masukkan beras yg telah ditos. Tanak hingga nasi masak. Masukkan jagung dan biarkan seketika. Kacau/kareh nasi sebelum dihidangkan untuk meratakan jagung.

Grilled salmon dengan sos putih

5 keping salmon
Lada hitam - ditumbuk
Lada putih - ditumbuk
Minyak zaiton
Garam
----

Gaul semua bahan hingga rata. Panggang salmon di atas kuali non-stick. Jangan masak terlalu lama.

Sos putih

1/2 biji bawang besar dihiris nipis
2 sb mentega
2 sb tepung gandum
1 sk serbuk lada putih
Garam secukup rasa
1 sk daun pasley kering
1 cawan susu segar
Air secukupnya
--------

Panaskan mentega. Tumiskan bawang hingga nauk bau.  Masukkan tepung, goreng seketika. Masukkan susu. Kacau hingga sos pekat. Tambah air (lebih kurang 2 cawan) dan garam.
Sebelum angkat masukkan lada putih dan pasley.

Karot dan kentang goreng

3 biji kentang us di kupas dan dipotong wedges
2 batang karot dipotong 2 inci panjang
Sedikit tepung gandum
Garam dan serbuk kunyit
Sedikit lada hitam

-----
Satukan semua bahan dan goreng garing dengan api sederhana.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...