Resepi ni saya cnp dari my resepi. Variasi bingka mengubah selera di bulan puasa.
Bahan-bahan ( 10 orang )
Lobak 1 kg direbus
Tepung gandum 2 cawan
Telur 4 biji
Gula 1 cawan - boleh tambah kalau suka manis
Garam 1/2 sdk
Santan Pekat 2 cawan
Santan Cair 1 cawan
Bijan secukupnya.
Cara-cara
Blend telur dan gula sampai berbuih/pekat..guna blender biasa. Blend lobak bersama santan sampai hancur.
Campurkan bahan2 blend kat atas bersama tepung dan garam. Gaul hingga sebati.
Kalau tepung berketul2..nak senang..blend je semua tu semula... lenserkan minyak masak dalam bekas pembakar..biar lebih sikit tak pa..dan masukan bahan2 tadi..
Taburkan bijan di atas bahan tadi.. dan bakar sampai masak.. (saya bakar dengan suhu 200°C selama 1 jam. Kemudian guna api atas saja dengan suhu 250°C selama 10 minit untuk garingkan atasnya.)
No comments:
Post a Comment