Saturday, January 21, 2017

Kek Pisang Lembab

Ni ulang tayang. Resepi yang saya ubahsuai dari sumber rujukan azie kitchen. Istimewanya kek ni sebab pisang dari kebun sendiri.....minggu lepas ambil, minggu ni dah ranum beberapa sikat.

Kejadian kek ni memang cemerlang. Penyediaannya pun tak rumit. Rasanya pun sedap. Kalau rajin nanti buat lagi untuk bawa ke pejabat pulak.....insya Allah.


Resepi Kek Pisang Lembab
zulfadreamland.blogspot.my

Bahan-Bahan

4 biji pisang emas/lemak manis - lecek
5 biji telur gred C
1 cawan gula perang
1 cawan minyak masak (boleh ganti dengn mentega cair)
1/2 sk garam

Bahan Ayak

1 sk baking powder
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat

Bahan Lain

1 sk esen vanila
1 sb jus limau nipis/kasturi/lemon


Cara Buat Kek Pisang Lembab

1. panaskan oven pada suhu 170 drajah Celcius, kemudian siapkan loyang dan lengser mentega ke seluruh bahagian loyang dan ketepikan.

Pisang lemak manis......bahagia dapat rasa hasil kebun sendiri

2. putar gula, minyak dan telur sehingga putih dan masukkan pisang selepas tu kacau rata. Kemudian tambah garam. Kacau rata. Masukkan pula tepung yang sudah di ayak dan kacau sebati menggunakan spatula.

3. masukkan esen vanilla dan jus limau kemudian gaul sebati dan bila adunan sudah siap masukan ke dalam loyang bakar selama lebih kurang 50 minit sehingga masak.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...