ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, January 27, 2017
Cekodok Pisang Lemak Manis
Minum petang time sejuk2. Balik keja rasa lapar sangat. Tengok pisang lemak manis masak dah hitam2. Sebelum rosak lebih baik dibuat sesuatu. Hari minggu aritu dah buatkan kek, jadi kali ni buat cucur la pulak.
Cucur aka cekodok aka jemput pisang @ ZLC
2 cawan pisang lenyek (@ kisar)
Sedikit air
3 cawan tepung gandum
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Gula secukup rasa
Sedikit garam
Kisar pisang, garam dan gula dengan air hingga hancur. Tuang dalam mangkuk. Masukkan tepung dan baking soda sedikit demi sedikit sambil adun rata. Adunan mesti tidak terlalu cair. Senang dijemput dengan tangan.
Panaskan minyak. Jemputkan adunan ke dalam minyak panas. Terbalikkan adunan supaya masak dan garingnya rata. Setelah keperangan, angkat dan toskan. Guna api sederhana untuk memasak. Cucuk la kat lidi sate nak bagi nampak macam best jer.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment