Tuesday, January 31, 2017

Kuih Nagasari

Kuih traditional yang payah nak jumpa orang jual atau jarang2 jumpa.....mungkin kat sesetengah tempat ada tapi kat area saya duduk dan kawasan berhampiran belum jumpa lagi.

Nak kata susah buat tak juga.....mungkin renyah sikit dan kosnya pun agak mahal....sebab santan kelapa dah naik harga....nak jual mahal orang tak nak beli....jual murah sangat tak lepas modal. Agaknya gitu la isunya....jadi bilaku rasa teringin....buat jer la sendiri.


Nagasari
Zulfaza Loves Cooking

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan
2 camca besar rata gula
1/2 camca teh garam
Pisang masak secukupnya (sebiji dibelah 2)
Daun pisang secukupnya

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 cawan tepung beras
4 1/2 cawan santan
2 camca besar rata gula
1/2 camca teh garam
Pisang masak secukupnya (sebiji dibelah 2)
Daun pisang secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan tepung jagung, kacau rata dengan whisk hingga rata. Tapis bancuhan tadi ke dalam periuk. Kacau tanpa henti atas api sederhana hingga pekat dan kental. Kemudian matikan api. Biar suam.

Ambil daun pisang yang telah dilayur dan potong pada saiz sesuai. Letak 1 1/2 camca besar adunan tepung, ratakan. Letak 1/2 bahagian pisang. Letak sedikit lagi adunan tepung atas pisang dan kemaskan. Balut seperti membungkus lepat pisang. Buat hingga siap.

Kukus atas air menggelegak selama 30 minit atau hingga masak. Biar kuih sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk berbuka puasa....Selamat mencuba!!. menggelegak selama 30 minit atau hingga masak. Biar kuih sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk berbuka puasa....Selamat mencuba!!.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...