Makanan bermusim. Musimnya bila tiba raya cina.....kalau tidak tak pernah jumpa. Minggu lepas kebetulan singgah pasaraya nampak buah ni banyak, tengah offer dari RM8 lebih jadi RM3 lebih jer. Apa lagi, saya pun ambil la kesempatan beli dua kilo...itu pun berebut-rebut dengan kaum cina yang memang dah lama menggunakan buah ngaku ni dalam masakan.
Lepas la ngidam....setahun sekali jer kot buah ni muncul....usahakan juga la mengupasnya....berbaloi la juga, dapat satu balang selepas berjam2 mengupas kulitnya sambil menonton tv....hehehhe. Korang cuba la.....kalau miss tahun ni kena tunggu musim akan datang...
Buat chip ngaku ni
simple jer...buah yg dah siap kupas tu dibasuh. Rendam dalam air ais. Pastu
hiris nipis2 dan rendam jap dalam air ais bergaram. Pastu toskan dan goreng
dengan minyak banyak hingga garing. (kalau tak rendam dalam air garam, boleh
bubuh garam dalam minyak gorengan) Angkat dan toskan.
Dah sejuk simpan dalam
bekas kefap udara kalau sempat la.....hahaha...
No comments:
Post a Comment