Sarapan pagi....tetiba teringin beno nak makan kuay tiaw kari. Gigih pepagi saya menyediakan menu ni dengan bahan yang agak terhad demi memenuhi keinginan yang satu ini.
Kuay tiaw kari
Bahan-bahannya
1 1/2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci halia
segenggam ikan bilis
3 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk kari ikan
2 sb cili boh
1/2 cwn air asam jawa pekat
2 1/2 liter santan dari 1 biji kelapa
sotong, ayam, kerang, udang
Garam
1 sk gula
----
Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan ikan bilis hingga hancur.
Tumis hingga naik bau.
Masukkan serbuk kari dan tumis hingga garing/pecah minyak.
Masukkan air asam dan gaul rata.
Masukkan ayam/sotong.
Kacau hingga separuh masak.
Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
Biarkan mendidih. Udang/kerang masukkan 5 minit sebelum tutup api.
---------------------
1 kg kuay tiaw di celur
Tauge/sawi/kacang panjang dicelur
Bawang goreng
Cili dihiris nipis
Fish cake/fish ball/tauhu goreng
Daun pudina
Limau nipis/kasturi
No comments:
Post a Comment